10 llibres per aquest estiu!

10 llibres per oblidar (una mica) la calor

(article de Núria Juanico, extret de http://www.nuvol.com)

Núria Juanico. Barcelona.

Ni aires condicionats, ni visites al congelador ni capbussades a la platja. Els llibres també són un remei per oblidar-se, durant una estona, de la calor i aquest estiu està ple de títols que compleixen les condicions idònies per transportar els lectors a un indret més fresc amb històries addictives. Des de Núvol us recomanem 10 novel·les de temàtiques ben diverses però amb un tret en comú: la capacitat de traslladar-vos ben lluny del xafogós estiu català.

 

La veritat al punt de mira

Tres veus constitueixen els pilars narratius de La vídua (Columna) de Fiona Barton, un thriller trepidant que posa la veritat contra les cordes. La desaparició d’una nena de dos anys uneix, en un principi de forma indirecta, un policia, una periodista i una vídua. El primer investiga el cas, que ha commogut l’opinió pública i ha sacsejat la seva vida personal. La segona cobreix la notícia i es topa amb un dilema: ha de fer cas a la seva moral o empassar-se els remordiments i publicar una gran exclusiva farcida de sensacionalisme? El tercer personatge, la vídua, és una esposa perfecta que es converteix en l’única persona que coneix la veritat. A través d’aquestes tres veus, Barton construeix una història de lectura compulsiva que s’emmarca en el gènere negre i en el grip lit, una categoria que engloba thrillers psicològics escrits i protagonitzats per dones.

L’huracà Marcus Goldman

Fa tres anys, Marcus Goldman va revolucionar l’estiu català. Aquest escriptor fictici, protagonista de La veritat del cas Harry Quebert, va inundar platges i piscines de lectors enganxats als misteris de la seva història. Ara, l’autor d’aquell best-seller, Joël Dicker, torna amb una nova novel·la encapçalada pel mateix personatge. A El llibre dels Baltimore (La Campana), Goldman desgrana la història de la seva família, que ha quedat marcada per el Drama. El llibre ho té tot per atrapar-vos en una lectura frenètica: girs sobtats, esdeveniments tràgics, secrets de grans dimensions i cops d’efecte units en un llenguatge planer, directe i sense dil·lacions.

Totes les cares de l’amor

Quatres estacions, quatre parelles, quatre generacions. Grégoire Delacourt aplega quatre històries a Les quatre estacions de l’estiu (Edicions 62), un llibre on l’amor floreix. Enamoraments apassionats, el primer petó, les rutines d’una relació estable i els desenganys sentimentals s’entrellacen en aquesta novel·la en què el fet d’estimar és el gran protagonista. Des d’una perspectiva poètica i sensible, l’autor s’endinsa en les experiències d’uns personatges emocionalment propers a tothom qui s’hagi enamorat alguna vegada.

La singularitat d’Eva Botet

Déu n’hi do el que pot arribar a sortir en una entrevista de feina. L’Eva Botet desgrana la seva vida, farcida d’extravagàncies, en una conversa amb un directiu d’una empresa per intentar aconseguir una feina. La seva història s’explica a Les generacions espontànies (Periscopi) de Mar Bosch, un llibre que se sustenta sobre quatre capítols que gairebé podrien funcionar de forma independent. Amb tocs surrealistes i un punt d’humor, la novel·la parla de singularitats i diferències des d’una perspectiva que beu de la literatura de Pere Calders.

Pastissos i crims passionals a la Sud-àfrica rural

Mentre a Catalunya gaudim de l’estiu, a l’altra banda del món l’hivern fa de les seves. Per això res millor que viatjar a Sud-àfrica de la mà de Sally Andrew i la seva novel·la Receptes per enamorar i matar (Ara Llibres), que transcorre al Karoo rural d’aquest país africà. L’escriptora fusiona la cuina amb un seguit de crims passionals a través de les cartes que rep la Tannie Maria, una columnista de la Klein Karoo Gazette. Escrita en primera persona, la novel·la traça una història divertida i enginyosa que transcorre en uns paratges excepcionals.

Retrobar-se amb el passat i tancar ferides

L’hotel blanc de la platja (Columna), d’Alba Sabaté, arrenca amb un retorn. La Virgínia, una dona separada a qui acaben d’extirpar un pit, deixa Roma i se’n torna a Girona, la ciutat de la seva família, després d’assabentar-se de la mort del seu pare. Allà reviuran antics records i emocions soterrades que l’ajudaran a acceptar els canvis del seu cos i a tirar endavant. Ho farà acompanyada de les persones que li són més properes i en un procés ple de referències de la música i la literatura clàssica. Finalista del Premi Prudenci Bertrana, la novel·la explora l’interior de la protagonista des d’una veu narrativa carregada de poesia i delicadesa.

Un viatge a Cuba per trobar-se a un mateix

Davant d’una crisi de parella, solucions originals. El Roger, protagonista de 60 dies a Cuba, de Roger de Gràcia (Amsterdam), s’enfronta a un conflicte sentimental amb una alternativa diferent. Ell i la seva parella viatgen a Cuba amb la condició de gaudir de l’illa per separat amb total llibertat per fer el que vulguin. El pacte inclou un retrobament després de 60 dies per decidir què fan amb la seva relació. La novel·la ressegueix el viatge del Roger, que al llarg del seu periple per l’illa es trobarà a sí mateix i reflexionarà sobre què és el que realment desitja. Amb un fort component autobiogràfic, Roger de Gràcia relata una història carregada d’emocions, dilemes i grans dosis de realitat que us farà venir ganes d’agafar un avió rumb a l’illa del Carib.

Un thriller en plena Guerra Civil

Jordi Solé recula fins als anys de la Guerra Civil per explicar una història de contraespionatge, crims i secrets polítics. El periodista Pol Vidal encapçala Operació Judes (Columna), que parteix d’una inesperada visita d’un dels homes de confiança de Lluís Companys. Aquest li encarrega que investigui la mort d’un alt funcionari de la Generalitat. Darrere la seva mort, sospiten que s’hi amaga un intent de tacar el govern de Companys. En un context convuls, la novel·la combina l’acció i els fets històrics en un relat farcit d’assassinats, traïcions i personatges que no són el que semblen.

Quan Barcelona no és el que sembla

A Catalunya no hi ha només un mosso d’esquadra que s’ha deixat seduir per la literatura. Xavier Álvarez-Llaberia, agent del cos policial, debuta amb una història fosca que retrata la cara més esfereïdora de Barcelona. No abandonis quan el rastre és calent (Amsterdam) gira al voltant d’una trama de tràfic de menors en què les víctimes són tractades com a simples mercaderies. Un ampli ventall de personatges, entre els quals hi ha un soldat amb malsons i una prostituta de luxe, es passegen per una història trepidant que revela situacions crues en una ciutat plena de violència amagada.

La recuperació d’un debut literari

A vegades n’hi ha prou amb ben poca cosa perquè la vida canviï de dalt a baix. L’existència del Samuel, un professor de lingüística solitari i farcit d’inseguretats, es capgira amb l’aparició d’un gat de carrer que l’ajuda a distanciar-se de la seva zona de confort. El protagonista d’amor en minúscula (Suma de Letras), de Francesc Miralles, deixa enrere la seva música clàssica i els llibres preferits per endinsar-se en una aventura emocional amb una dona del seu passat. La novel·la és el debut de Miralles en la narrativa per a adults. Deu anys després de la seva publicació, Suma de Letras recupera el títol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s